top of page

PŘESTAVBA ČI BĚŽNÉ ELEKTROKOLO?

Aktualizováno: 12. 5. 2023

Výhody přestavby jsou oproti koupi běžného kola nesporné.

Zamýšleli jste se někdy, zda zvolit běžné elektrokolo, nebo přestavbu?




Pro srovnání jsem použil nejprodávanější elektrokolo v cenové kategorii do 50 000Kč na srovnávači Heuréka (ke dni 20.8 2021). Soupeřem mu bude naše nejprodávanější přestavbová sada s výkonem motoru 750w a baterií 17,5Ah s cenovkou 34 000kč.


SROVNÁNÍ PARAMETRŮ OBOU ELEKTROKOL

 




SROVNÁNÍ MOTORŮ


Porovnávané elektrokolo model 2021 nabízí výkon motoru 250Wattů při točivém momentu 80n.m. Výkon tohoto motoru, je spíše určen pro rovinky, v kopci si moc neporadí. Točivý moment 80n.m je základní a při jízdě do většího kopce budete muset kolu výrazně pomoci i na největší stupeň asistence. Motor je navíc vybaven torzním snímačem, který je vhodný pro jízdu do terénu a pro více fyzicky zdatné jedince. Pro běžné rekreanty, kteří si chtějí užít výlet bez dřiny, je torzní snímač nevýhodou.


Oproti tomu námi zmiňovaná Přestavbová Sada nabízí výkon motoru 750Wattů při točivém momentu 100n.m, je zde tedy skoro 3x silnější motor. Tento rozdíl poznáte zejména při jízdě do kopce, kdy přestavba si poradí i s nejstrmějším stoupáním. Neztrácí výkon a vy se do kopce nezapotíte. Samozřejmě lze na displeji nastavit nižší přípomoc a vy si tak do kopce můžete máknout i na přestavbě. U přestavby nenaleznete torzní snímač, je zde snímač otáčkový, který Vám udržuje rychlost a výkon tak, aby byla jízda co nejpříjemnější.

 

SROVNÁNÍ BATERIÍ


Porovnávané elektrokolo nabízí baterií s kapacitou 522Wh. Bateriové články jsou zde značky LG. Jelikož motor funguje na 36V, musí zde být také slabší 36Voltová baterie. Ta s kapacitou 522Wh vystačí na kratší výlety po okolí v mírném terénu do 70km.


Naše přestavba nabízí baterii s kapacitou 840Wh, která funguje na 48Voltů.

Vyšší Volty znamenají nižší proudy - tedy menší zahřívání baterie a díky tomu delší dojezd.

Naše bateriové články jsou vždy značkové, necháváme si je vyrábět na zakázku, tedy co do kvality a životnosti, jsou obě baterie podobné.

Naše baterie má ale výrazně delší dojezd.

V mírném terénu zvládne až 120km, což stačí na celodenní výlety po okolí.

Díky vyšší kapacitě, poznáte opotřebení baterie později a baterie Vám tak vydrží déle.

Kvalitě našich baterií věříme natolik, proto na ně držíme záruku 26 měsíců!



OVLÁDÁNÍ ELEKTROKOL


displej c18

Obě elektrokola mají shodný barevný displej, jedná se o displej c18. Jeden podstatný rozdíl

zde však najdeme. U přestavby lze bez porušení záruky provést odblokování motoru na vyšší rychlost než 25km/h. U přestavby lze tuto rychlost zvýšit kdykoli i během jízdy za pomocí tlačítek na displeji. Tato možnost u běžného elektrokola není, to je nastaveno na 25km/h.

Sada splňuje omezení maximální rychlosti do 25 km/h dle platné legislativy. Splňuje tedy normy pro provoz na pozemních komunikacích. Omezení maximální rychlosti 25 km/h lze vypnout a nastavit až do 60 km/h (mimo pozemní komunikace).


OSTATNÍ PŘÍSLUŠENSTVÍ


Přestavba také nabízí SENZOR ŘAZENÍ, díky kterému můžete přehazovat na přehazovačce i v záběru (při šlapání). Senzor řazení při přehození na jiný převod na půl sekundy odpojí motor, aby se v záběru neponičila přehazovačka a řetěz. Porovnávané elektrokolo toto nenabízí, při přehazování v záběru uslyšíte hlasité křupání, jelikož přehazovačku při přehození nic nezbrzdí, budete tak muset při přehazování dávat pozor.

Přestavba lze také kdykoli programovat, pokud Vám nevyhovuje akcelerace - lze ji upravit, lze upravit rychlost a výkon na jednotlivých stupních přípomoci, lze zvýšit dojezd za pomocí zpomalení kola, nebo naopak kolo výrazně zrychlit a mnoho dalšího.


CENA


Přestavba kterou zde zmiňuji stojí 34 000Kč. V této ceně je započtena montáž, demontáž, programování kola, seřízení a vše s tím spojené. Za tuto cenu tedy získáte takto výkonné elektrokolo.


Porovnávané elektrokolo stojí v době tvoření článku 46 999Kč.



ZÁVĚR


TÍMTO ČLÁNKEM V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ NESHAZUJI TENTO TYP ELEKTROKOLA. POUZE SROVNÁVÁM VÝKON TĚCHTO DVOU KOL. TOTO KOLO JSEM PRO SROVNÁNÍ VYBRAL, JELIKOŽ JE V TÉTO CENOVÉ KATEGORII NEJPRODÁVANĚJŠÍ. PŘESTAVBOVÁ SADA KTEROU JSEM VYBRAL JE TA, O KTERÉ SI MYSLÍME ŽE MÁ NEJVĚTŠÍ SMYSL KE KOUPI.



1 863 zobrazení2 komentáře

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page